Nože

Kovové části nožů jsou z nástrojové oceli třídy 14, která je zakalena na 40 Rockwellů(značka tvrdosti). Pro laiky uvádím,
že tato hodnota znamená, že na materiálu drží dobře vybroušené ostří a zároveň nehrozí, že by se zlomil. Samotná výroba
je poměrně jednoduchá. Zakoupím výchozí surovinu (plech, který je již zakalený a oboustranně broušený), laserem si
vyřežu tvary nožů a dále brousím ostří. Kovovou část následně zasadím do dřevěné rukojeti a nástroj je zhruba hotov.

 

                                       

                                    Specifikace

Nejedná se tedy o nože kované,
které se často objevují v nabídkách jiných
výrobců. Sortiment nožů si můžete prohlédnout
ve fotogalerii. Typ NS 1 je univerzální
a používá se třeba na obřezání kůry
při vytváření džinů. Dále je s ním možné
roubovat nebo řezat tak jako s kapesním
nožem. NS 2 je speciální úzký nůž, který
má podobu háčku a používá se např.
na vyřezávání jemných dřevních vláken.
Břit je ale rovný, není broušen do rádiusu.
Netradičně vypadající nůž NS 3 je
oboustranný a slouží k vyčištění prostorů
v paždí větví, kde je třeba řezat na obě
strany, a nebo při tvorbě dutin. Typ NS 4
je modifikovanou verzí nože NS 1 a využití
najde při jemnější práci v koruně
(vyřezání slabých větviček) nebo úpravách
malých džinů. Nože NS 5 a NS 6
jsou jako jediné zahnuté a vyrábí se jak
pro leváky, tak i pro praváky. Slouží k odřezávání
kůry. Rukojeti jak pro nože, tak následně
i pro dláta jsou vyráběny z buku a povrch
je natřen syntetickým bezbarvým lakem.
Kovové části nářadí jsou zasazeny
do přesně vyfrézované drážky, zalepeny
dvousložkovým epoxidovým lepidlem
a zajištěny kovovým nýtem. Broušení
těchto nožů může provádět pěstitel sám,
před samotným úkonem je ale potřeba
brousek namočit do vody.